Polii frigului în țara noastră: cele două „mici Siberii” din România unde temperaturile ating un minus record
În ciuda încălzirii globale care ne ia prin surprindere pe zi ce trece, încă există în România două localități unde, pe timp de iarnă, temperaturile ating un minus record, după cum vei afla din cele ce urmează.
Vorbim, în acest caz, despre Întorsura Buzăului, din județul Covasna, dar și despre Miercurea Ciuc, reședința județului vecin, Harghita.
Miercurea Ciuc și Întorsura Buzăului, locurile din România unde frigul este ceva obișnuit pentru locuitori
Pe timp de iarnă, viața poate deveni destul de costisitoare în Miercurea Ciuc și Întorsura Buzăului, de vreme ce încălzirea trebuie să funcționeze în multe luni ale anului.
Spre exemplu, în Miercurea Ciuc se înregistrează oficial cele mai scăzute temperaturi din țară, diferențele putând să bifeze chiar și 20 de grade. Interesant este că nu vorbim neaparat numai despre diferențele dintre anotimpuri, care ar putea părea normale, ci și între noapte și zi.
În 2017, în Miercurea Ciuc, s-a înregistrat recordul absolut din Europa, în dimineața zilei de 11 ianuarie când termometrele au indicat nici mai mult, nici mai puțin de -28,7 grade Celsius.
Pentru context, trebuie menționat că Ciucul a bătut trei localități din Norvegia, la acest aspect. Pe locul următor s-a situat un alt oraș din România, și anume Sibiu, unde au fost -26,8 grade Celsius.
Desigur, rămâne de văzut dacă Miercurea Ciuc va reuși și în viitor să stea în fruntea acestui top, în contextul în care, așa cum menționam anterior, încălzirea globală face ravagii, iar viața așa cum o știm începe să dispară.
Desigur, pe termen scurt, dezastrul climatic ar putea vină cu vești bune pentru facturile la încălzire. Iarna aceasta pare să fi fost un pic mai blândă cu locuitorii României, chiar și atunci când vorbim despre cei din Miercurea Ciuc sau Întorsura Buzăului.
Totuși, pe termen lung, efectele se vor înrăutăți, iar o factură la energie ar putea să devină ultima noastră problemă.